Vaniljkokt rabarber med mandelkakor

Du behöver Mandelkakor 200 g mandelmassa 1 st äggvita 50 g mandelspån Vaniljkokt rabarber 6 st späda rabarberstjälkar 2 dl vatten 1 dl torrt vitt...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Mandelkakor

200 g mandelmassa
1 st äggvita
50 g mandelspån

Vaniljkokt rabarber

6 st späda rabarberstjälkar
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 dl strösocker
1 st vaniljstång

Till servering

vaniljglass

Gör så här

1

Mandelkakor Sätt ugnen på 175 grader. Grovriv mandelmassan och lägg i en bunke, tillsätt äggvitan och blanda till en smidig smet med sked eller elvispens degkrokar. Häll ut mandelspån på ett fat. Forma kakor stora som valnötter med lätt fuktad hand och rulla kakorna i mandelspån.

2

Lägg på papprad plåt och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills kakorna fått fin färg. Låt svalna.

3

Vaniljkokt rabarber Sätt ugnen på 175 grader. Dela rabarbern i cirka 5 centimeter långa bitar och lägg i en ugnssäker form. Koka upp vatten, vin och socker. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna ner i lagen och lägg även i stången. Häll lagen över rabarbern, tillaga mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.

4

Servera rabarbern i sin goda lag tillsammans med mandelkakor och vaniljglass.

5

Tips:  Både kakor och kompott går utmärkt att förbereda. Förvara kompott i kylen och kakorna i lufttät burk.


Kommentar:
Vaniljkokt rabarber håller flera dagar i kylskåpet. Servera med glass och knapriga, delikata mandelkakor som dessutom är glutenfria. Rabarbern är även god med lättvispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top