Vaniljbullar med chokladglasyr

Du behöver 1 st bulldeg se nedan Fyllning: 150 g smör rumsvarmt 0.75 dl strösocker 0.5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker 100 g mandelmassa...

Tillagningstid: 60 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 1 st bulldeg se nedan

Fyllning:

150 g smör rumsvarmt
0.75 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa

Chokladglasyr:

150 g mörk choklad
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Deg: Bered degen på samma sätt som i grundreceptet och låt den jäsa i minst 40 minuter.

2
Fyllning: Rör ihop smör, socker och vanilj. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.

3
Kavla ut degen till en stor kvadrat, 2–3 mm tjock, på lätt mjölat bakbord. Känns det lättare att hantera en mindre bit deg kan du dela degen i två och kavla en bit i taget.

4
Bred på fyllningen och strö över mandelmassan. Rulla ihop degen till en lång rulle och skär i cirka 2 cm tjocka skivor.

5
Lägg bullarna i pappersformar och ställ dem med jämna mellanrum på plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna.

7
Chokladglasyr: Hacka chokladen grovt och lägg den i en liten kastrull tillsammans med vispgrädde och mjölk. Låt smälta ihop försiktigt på svag värme. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan när glasyren är jämn och blank. Ringla glasyr-en över bullarna.


Kommentar:
All chokladglasyr går inte åt, men det är svårt att göra en mindre sats. Det som blir över kan du sätta in i kylen och sedan rulla till chokladtryfflar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top