
Våfflor med smörkola och äpple
Av Anna Tesch. Foto: Björn Tesch
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl kallt vatten
- en nypa salt
- 3 dl vispgrädde
- 180 g brunt farinsocker
- 0.5 dl grädde
- 0.5 dl crème fraîche
- 100 g smör
- flingsalt
- 3 st äpplen gröna syrliga t. ex granny smith
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
- vaniljglass till servering
Våffelsmet
Smörkolasås
Stekta äpplen
Gör så här
Våffelsmet Vispa samman mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner den i mjölsmeten.
Kolasås Koka upp farinsocker, grädde, crème fraiche och smör i en kastrull tills sockret löst sig. Låt sedan koka ihop till en sås i cirka 5 minu-ter. Smaka av med salt, det är sältan som gör såsen!
Stekta äpplen Skala, kärna ur och tär-na äpplena, stek dem i smör i stekpanna på medel-värme tills de blir mjuka men fortfarande har tugg. Strö över socker och kanel, stek ytterligare några minu-ter under omrörning tills sockret löst sig och puttrat ihop med vätskan från äpplena.
Grädda våfflorna i våffeljärn, låt vänta på galler och servera sedan med stekta äpplen, vaniljglass och kolasås.
Tips: All kolasås går nog inte åt, men den håller i kylskåp i en vecka och passar bra till exempelvis glass och kakor.