Du behöver

  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • smör till gräddning
  • 2 dl smetana
  • 1 msk pepparrot riven
  • salt, svartpeppar
  • 1/2–1 dl löjrom

Gör så här

1
Smält smöret, låt svalna. Hetta upp våffeljärnet.
2
Vispa mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Knäck och vispa i ett ägg i sänder, sedan resten av mjölken och det svalnade fettet.
3
Pensla järnets insidor med en klick smör, åtminstone till första laggen. Lägg på 3/4–1 dl smet, bred ut den något och stäng järnet. Grädda våfflan gyllenbrun, tag ur. Lägg färdiga laggar var för sig, så behåller de mera frasighet. Dela till hjärtan.
4
Blanda smetana med pepparrot, salt och svartpeppar. Klicka på vid servering, och toppa med löjrom och klippt gräslök.
5
Tips! Byt pepparroten mot wasabi eller någon tesked finhackad chili. Byt löjrom mot strimlad rökt renstek eller ansjovishack.

Kommentar:
De här matiga våfflorna har ägg i smeten och passar bra till salta garneringar. Smetana som du hittar i mejerikylen är ljuvlig till.

Recept // Fler ägg & mejerirecept