Uthällt bröd

Du behöver 50 g torrjäst 7.5 dl vatten 3 tsk salt 2.5 l vetemjöl 1.6 kilo 2 dl svarta oliver urkärnade, grovhackade Gör så här...


4 portioner

Du behöver

  • 50 g torrjäst
  • 7.5 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 2.5 l vetemjöl 1.6 kilo
  • 2 dl svarta oliver urkärnade, grovhackade

Gör så här

Lös jästen i varmt vatten +39-+40 grader (något varmare än för färskjäst). Rör i salt och därefter vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Om man vill kan man börja med jäst, vatten och cirka hälften av mjölet i matberedaren och köra med degvingarna till en slät, ganska lös deg. Kör den ett par minuter, häll i lite mer mjöl till en fastare deg och kör den ytterligare en stund. Häll sedan ut den välknådade degen på ett bakbord. Blanda i oliverna och arbeta till sist in det mesta av mjölet (men spara några deciliter till utbakning). Låt degen jäsa i en övertäckt stor bunke i kylskåpet 5-6 timmar. Häll ut degen på bakplåtspapper på en plåt. Klappa ut den till en stor brödkaka. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en skål med vatten i ugnen. Sätt in plåten med brödet i ugnens nedre del, sätt vattenskålen i plåtens ena hörna och grädda brödet 25-30 minuter. Vattnet gör att brödet får en knaprig skorpa. Minska ugnsvärmen till 125 grader och grädda brödet ytterligare cirka 20-25 minuter tills det känns genomgräddat och fått en hård yta. Ta ut brödet och låt det svalna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top