Du behöver
- 1-1,2 kg laxsida
- 1 st citron vältvättad, det yttersta rivna skalet
- 1,5 msk timjan färsk hackad
- 1,5 tsk flingsalt
- 1 msk kokossocker eller muscovadosocker
- 2 krm svartpeppar nymalen
- 4 st rödlök
- 2 st fänkålsstånd
- 3 msk olivolja
- salt & peppar efter smak
Till lyftpotatisen
6-8 st potatis medelstora, tvättade
0,5 st citron saften
2 msk olivolja
salt & peppar efter smak
3-4 msk Parmesan-ost färskriven
Till servering och garnering
timjan kvistar
1 dl majonnäs
Ugnsbakade laxen
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxsidan med skinnet ner på en plåt med bakplåtspapper. Blanda citronskal, timjanblad, flingsalt, kokossocker och svartpeppar. Gnid in laxköttet med blandningen.
Skala och skiva rödlöken. Ansa och skiva fänkålen. Blanda lök, fänkål och olivolja. Salta, peppra och blanda väl. Lägg grönsakerna bredvid laxen.
Sätt in laxplåten i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar, tillagningstiden beror på hur tjock laxen är. Rör om i grönsakerna 1–2 ggr under tillagningstiden.
Förbered potatisen under tiden laxen är i ugnen. Skär potatisen i klyftor och blanda dem med citronsaften och
oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
Höj ugnen till 225 när laxen är klar. Ta ut och låt laxen vila, lägg ett bakplåtspapper över lite luftigt. Rosta potatisen i mitten av ugnen cirka 25 minuter, rör om 2–3 gånger under
tiden. Lägg potatisklyftorna i en skål och toppa med parmesan.
Garnera laxen med timjan-kvistar, servera med klyft-
potatis och majonnäs.
Tips??Kokossockret ger färg och lite extra smak, och kan ersättas med muscovadosocker.