Ulla Winbladhs strömming

Du behöver ca 600 g rensad strömming/små strömmingsfiléer Lag: 5 dl vatten 1 dl ättiksprit 1 msk salt Sås: 1 1/2 dl majonnäs 1 1/2...


4 portioner

Du behöver

  • ca 600 g rensad strömming/små strömmingsfiléer
  • Lag:
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit
  • 1 msk salt
  • Sås:
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 1/2 dl crème fraîche
  • 1/2 msk ljus fransk senap
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 2 msk nyriven pepparrot
  • vitpeppar från kvarn
  • några stänk worcestershiresås
  • salt

Gör så här

Dra av strömmingsfiléerna från skinnet. Blanda lagen, lägg i strömmingen och låt den stå cirka 12 timmar (eller över en natt). Blanda ingredienserna till såsen och smaka av. Ta upp filéerna ur lagen och låt dem rinna av väl. (Är strömmingen för indränkt av ättikslag tunnar sig den goda såsen för mycket.) Blanda strömmingen försiktigt med såsen och låt den stå och dra minst 6 timmar innan den ska ätas.


Kommentar:
Receptet på den smakrika, gravade strömmingen är hämtat ur Nils-Emil Ahlins och Måns Rossanders bok “Strömming”.
Det här är ett recept som är gott att bjuda på när det är midsommarkalas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top