Ugnsstekt laxsida i kryddig marinad

Du behöver 1.4 kg laxsida hel, urbenad 1.5 msk olivolja till fatet 3 msk teriyakisås eller japansk soja på flaska 1 st citron vältvättad marinad...

Tillagningstid: 35 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.4 kg laxsida hel, urbenad
  • 1.5 msk olivolja till fatet
  • 3 msk teriyakisås eller japansk soja på flaska
  • 1 st citron vältvättad
  • marinad
  • 1 st apelsin vältvättad
  • 1 st citron vältvättad
  • 1 st knipplök (vårlök)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st chilifrukt mild röd
  • 0.5 dl hackad koriander
  • 3 msk olivolja mild
  • 0.5 dl matlagningsvin vitt
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1.5 krm svartpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfilén med skinnsidan ner på ett ugnssäkert oljat fat. Pensla laxen med såsen ­eller sojan. Lägg citronen, delad i ­bitar, runtom fisken. Sätt fatet i mitten av ugnen och stek cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.

2
Marinad: Skär av det yttersta orange och gula skalet av citrusfrukterna med potatisskalare. Pressa ur citrussaften. Ansa knipplöken, skär det gröna i strimlor och det vita i tunna skivor. Skala och skiva vitlöken tunt. Dela, kärna ur och strimla chilifrukterna.

3
Blanda citrussaft, citrusskal, det vita och det gröna av knipplöken, vitlök, pepparfrukt, koriander, olja, vin, vinäger, salt och peppar i en bunke. Smaka av.

4
Fördela marinaden över den varma fisken. Låt fisken svalna i rumstemperatur och täck med plastfilm. Ställ svalt att marinera 3–4 timmar, gärna över natten. Ös gärna fisken med marinaden 2–3 gånger under tiden.


Kommentar:
Lägg till 3-4 timmar att dra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top