Du behöver
- 1.4 kg laxsida hel, urbenad
- 1.5 msk olivolja till fatet
- 3 msk teriyakisås eller japansk soja på flaska
- 1 st citron vältvättad
- marinad
- 1 st apelsin vältvättad
- 1 st citron vältvättad
- 1 st knipplök (vårlök)
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st chilifrukt mild röd
- 0.5 dl hackad koriander
- 3 msk olivolja mild
- 0.5 dl matlagningsvin vitt
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1 tsk salt
- 1.5 krm svartpeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfilén med skinnsidan ner på ett ugnssäkert oljat fat. Pensla laxen med såsen eller sojan. Lägg citronen, delad i bitar, runtom fisken. Sätt fatet i mitten av ugnen och stek cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.
2
Marinad: Skär av det yttersta orange och gula skalet av citrusfrukterna med potatisskalare. Pressa ur citrussaften. Ansa knipplöken, skär det gröna i strimlor och det vita i tunna skivor. Skala och skiva vitlöken tunt. Dela, kärna ur och strimla chilifrukterna.
3
Blanda citrussaft, citrusskal, det vita och det gröna av knipplöken, vitlök, pepparfrukt, koriander, olja, vin, vinäger, salt och peppar i en bunke. Smaka av.
4
Fördela marinaden över den varma fisken. Låt fisken svalna i rumstemperatur och täck med plastfilm. Ställ svalt att marinera 3–4 timmar, gärna över natten. Ös gärna fisken med marinaden 2–3 gånger under tiden.
Lägg till 3-4 timmar att dra.