RECEPT FRÅN IK

Ugnsstekt lax med asiatisk smak

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar lax á 150g
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • Ingefärsdressing

  • 4 msk rapsolja
  • 1,5 st ingefära finriven
  • 1 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • Gurksallad

  • 1 st gurka
  • 0,5 st röd chili
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 dl sesamfrön
  • Sojastekta grönsaker

  • 2 st morötter
  • 250 g broccoli
  • 2 st pak choi
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 150 g sockerärter
  • rapsolja att steka i
  • 2 msk japansk soja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form. Krydda. Sätt i en stektermometer (hela röret) i en bit, täck formen med plastfolie. Ta ut laxen när termometern visar 52 grader, det tar ca 30 minuter. 

2

Ingefärsdressing Blanda samman ingredienserna.

3

Gurksallad Dela gurkan i decimeterlånga bitar. Hyvla den i tunna skivor på längden, lägg i en bunke. Dela chilin på längden och kärna ur. Skär fruktköttet i små bitar.  Tillsätt chili, salt, socker, rapsolja, vinäger och sesamolja. Rosta sesamfröna i en varm stekpanna så att de får färg. 

4

Häll dressingen över den varma laxen, toppa med gurksallad och överst sesamfrön. 

5

Sojastekta grönsaker Skala och skiva moroten tunt. Ansa och skiva broccolin. Skär pak choien i 4 cm långa bitar. 

6

Stek morot, broccoli, pak choi, vitlök och sockerärter i rapsolja, lägg över i en gryta allteftersom. Ringla över soja och smaka av med salt. 


Recept