Ugnsstekt lax med asiatisk smak

En lättlagad rätt med massor av spännande smaker.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar lax á 150g
  • salt och grovmalen svartpeppar

Ingefärsdressing

4 msk rapsolja
1,5 st ingefära finriven
1 msk pressad citron
salt och peppar

Gurksallad

1 st gurka
0,5 st röd chili
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk sesamolja
0,5 dl sesamfrön

Sojastekta grönsaker

2 st morötter
250 g broccoli
2 st pak choi
2 st vitlöksklyftor pressade
150 g sockerärter
rapsolja att steka i
2 msk japansk soja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form. Krydda. Sätt i en stektermometer (hela röret) i en bit, täck formen med plastfolie. Ta ut laxen när termometern visar 52 grader, det tar ca 30 minuter. 

2

Ingefärsdressing Blanda samman ingredienserna.

3

Gurksallad Dela gurkan i decimeterlånga bitar. Hyvla den i tunna skivor på längden, lägg i en bunke. Dela chilin på längden och kärna ur. Skär fruktköttet i små bitar.  Tillsätt chili, salt, socker, rapsolja, vinäger och sesamolja. Rosta sesamfröna i en varm stekpanna så att de får färg. 

4

Häll dressingen över den varma laxen, toppa med gurksallad och överst sesamfrön. 

5

Sojastekta grönsaker Skala och skiva moroten tunt. Ansa och skiva broccolin. Skär pak choien i 4 cm långa bitar. 

6

Stek morot, broccoli, pak choi, vitlök och sockerärter i rapsolja, lägg över i en gryta allteftersom. Ringla över soja och smaka av med salt. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top