RECEPT FRÅN IK

Ugnsstekt kalkon på amerikanskt vis

Av .

Tillagningstid: 240 minuter
0 portioner

Du behöver

  • 1 st kalkon cirka 5 kg, färsk eller väl tinad
  • 2 tsk salt
  • Fyllning:

  • 200 g bröd tärnat vitt kantskuret
  • 2 msk smör
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st stjälkar selleri skivade
  • 200 g champinjoner klyftade
  • 1 st persilja sköljd och hackad
  • 2 st äpplen fasta syrliga i bitar
  • 2.5 dl frysta tranbär
  • Kryddning:

  • 1 dl smält smör
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salvia torkad
  • 4 st lagerblad smulade

Gör så här

1
1.Skölj fågeln utanpå och inuti under kallvattenkranen. Torka väl med kökspapper. Salta inuti och runtom.
2
Fyllning: Rosta brödtärningarna spröda i långpannan i 200 grader några minuter. Fräs lök och selleri i smör, tillsätt champinjonerna och stek lite till. Blanda med persilja, äpplen och tranbär. Stoppa fyllningen löst i fågeln, pressa inte, det ska bli över.
3
4
2. Bind upp fågeln genom att vika vingspetsarna ner under ryggen in mot halsen. Knyt om med ett snöre och strama åt. Då skjuts bröstet upp. Bind ihop låren längst ut så att de inte kommer att spreta under stekningen. Dra skinnet över öppningen så att fyllningen täcks, fäst ihop med tand­petare.
5
6
3. Krydda det smälta smöret med peppar, timjan, salvia och lagerblad som krossats samman lätt i mortel. Pensla med kryddsmöret utanpå kalkonen.
7
8
4. Riv till två stora ark tjock grillfolie,
9
44 x 65 centimeter. Lägg kalkonen på det ena arket och vik upp kanterna, lägg det andra arket över och vik samman arken längsmed kanten så tätt det går. Eller använd en stekpåse. Lägg paketet på ett galler i långpannan och sätt in på nedre falsen i ugnen. Stek i 175 grader cirka 2 1/2 timme (cirka 1/2 timme per kilo kalkon + 1/2 timme för stuffingen).
10
11
5. Ta av den övre folien, höj temperaturen till 250 grader och pensla kalkonbröstet med det kryddade smöret var femte minut tills kalkonen fått färg, tar cirka 30 minuter. Kolla sedan med stektermometer att innertemperaturen är minst 70–72 grader i lårfästet, eller att köttsaften är helt klar.
12
13
6. Ta ut kalkonen, sänk värmen till 175 grader. Låt folien vila löst över fågeln som ska stå minst 20 minuter innan den trancheras.
14
Fyllning: Överbliven fyllning värms nu i ugnen.
15
Sås: Sila över stekskyn i en kastrull. Tillsätt lika mycket vatten, lägg i 6–8 krossade tranbär, koka upp och red av med aningen majsenaredning till simmig konsistens, smaka av. Servera kalkonen med extra stuffing och skysås

Recept // Fler kyckling & fågelrecept