RECEPT FRÅN IK

Ugnsstekt kalkon med örtsmör

Av .

Tillagningstid: 300 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 st kalkon (cirka 4 kg till 8 portioner)
  • 150 g smör rumstempererat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl persilja finhackad
  • 0.5 dl rosmarin finhackad
  • peppar

Gör så här

1
1 Sätt ugnen på 150 grader. Ta ut påsen med inkråm ur kalkonen och spara i kylen till såsen. Skölj av kalkonen och torka den med hushållspapper.
2
2 Lossa försiktigt skinnet på bröstfiléerna med handen så att du får två fickor.
3
3 Rör ihop smör, salt, persilja och rosmarin. Lägg en tredjedel av smöret i var och en av de två fickorna. Smält den sista tredjedelen i mikron och pensla kalkonen med hälften av det. Salta och peppra runt om.
4
4 Lägg några deciliter stuffing (se recept) inuti kalkonen och knyt ihop benen lätt i kors.
5
5 Lägg i ugnsform, gärna med galler i botten. Annars lägg den på några pepparkaksformar så att den kommer upp lite.
6
6 Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av bröstfilén. Täck kalkonen med ugnsfolie, stek i nedre delen av ugnen cirka 3–4 timmar till 60 graders innertemperatur. Tiden beror på kalkonens storlek och på ugnen.
7
7 Höj ugnen till 200 grader och pensla kalkonen med resten av smöret. Låt steka utan folie en timme, till 70 graders innertemperatur och till fin färg.
8
8 Ta ut och täck med folie. Flytta den gärna till ett annat fat och sila över stekskyn i en skål.
9
9 Ta med en sked bort det mesta av fettet som lägger sig överst på skyn. Använd skyn till gravyn, se recept.
10
10 Ställ fram kalkonen hel och tranchera den vid bordet. Servera med tillbehör.

Kommentar:
Kalkontips! Det tar tre dygn att tina en kalkon i kylen. Sedan tar den lång tid i ugnen innan den blir genomstekt. Ju större kalkon desto längre tid tar det. Ta till gott om tid både för att tina och att tillaga. Köp inte större kalkon än att den får plats i ugnen.


Recept // Fler kyckling & fågelrecept