Ugnsstekt gås

Du behöver 1 st gås tinad eller färsk, på drygt 3 kg inkråm gåsens 2 msk ingefära nymalen torkad 2 msk salt 2 tsk svartpeppar...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st gås tinad eller färsk, på drygt 3 kg
  • inkråm gåsens
  • 2 msk ingefära nymalen torkad
  • 2 msk salt
  • 2 tsk svartpeppar nymalen
  • 2 st apelsiner
  • 2 st äpplen
  • katrinplommon en näve
  • persilja eller timjan
  • bomullssnöre till uppbindning
  • rödvin
  • 3 msk gelé eller honung
  • 2 msk smör
  • vatten salt

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader, gärna varmluft för fin färg runtom. Dra bort eventuella kvardröjande fjädrar med pincett. Ta ut fågelns inkråm, brukar ligga i påse i gåsen. Skölj fågeln ut- och invändigt, badda den torr med kökspapper. Gnid den inuti och utanpå med inge­fära, salt och peppar.

2
Kvarta tvättade apelsiner och äpplen, varva dem med plommon och örter i gåsens inre. Fäst samman gåsaskinnet vid hals och vid gump med tandpetare eller ruladnålar så fyllningen inte ramlar ur. Knyt ihop benen vid fotknölarna. Lägg gåsen på galler i långpanna med bröstet upp och ställ på ugnens nedersta fals. Gåsen ska steka 40–45 minuter per kilo, tills ett lår lätt kan lossas, och innertemperaturen på bröstmuskeln är 62–64 grader. Pensla eller ös den varje halvtimme med utsmält gåsfett. När den är nästan färdig pensla den med varm gelé eller honung som ger blänk och frasig sötma till skinnet.

3
Lättbryn under tiden smöret i stekpanna och stek lever och hjärta ljusbrunt. Salta och peppra.

4
Häll någon deciliter rödvin, äppelspad eller buljong i stekpannan, lägg på lock och låt bräsera 20–30 minuter på svag värme. Ta upp lever och hjärta och servera till soppan.

5
Spadet kan användas i såsen eller i svartsoppan.

6
Servering Gåsen bör vara färdigstekt innan soppan serveras. Svep in den i alfolie och ett par frottébadlakan så den håller värmen, men får vila, gärna en halvtimme eller mer.

7
Skär upp gåsen enligt anvisningarna ovan.

8
Fyllningen äts sällan, den ska bara ge fågeln smak.

9
Tips! Större gås tar längre tid i ugnen, men räcker förstås till flera. Av 5 kilo gås blir det 8–10 portioner. Kolla i förväg så att det finns plats i ugnen. Kanske får två mindre gäss bredvid varandra på ugnsgallret bättre plats.


Kommentar:
Lägg till 2 timmar i ugn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top