RECEPT FRÅN IK

Ugnsmorötter med varmrökt lax

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st knippen morötter
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Dressing

  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk korianderfrön
  • 1 krm dillfrö
  • Till garnering

  • hackad dill
  • citronklyftor
  • Till servering

  • 4 bitar varmrökt lax

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba morötterna och dela dem på längden om de är lite större. 

2

Lägg morötterna i en papprad långpanna. Ringla över olivolja och salta och peppra. Tillaga i mitten av ugnen i 25 minuter.

3

Vispa ihop citron, senap och honung. Tillsätt sedan oliv-oljan i en stråle medan du fortsätter att vispa. 

4

Mortla korianderfrön och dillfrön och rör ner i dressingen. 

5

Lägg upp morötterna på ett fat och ringla över dressing. Strö över hackad dill. Servera med lax och citronklyftor.


Kommentar:
Ugnsrostade morötter får en djup söt smak som passar bra till den rökta laxen. Dressingen är smaksatt med dill och korianderfrön, som ger en härlig citruston.

Recept