Du behöver
- 2 kg frysta grönskalsmusslor eller stora blåmuslor
- 2 limefrukter
- 1 dl hackad persilja
- rivet skal av 1 citron
- 1–2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- Sås:
- 150 g smör
- 3 äggulor
- 3 msk vatten
- 1 msk pressad limesaft
- 1 krm salt
- 4–5 droppar tabasco
- Garnering:
- finhackad chilipeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på grill, 250–275 grader. De frysta grönskalsmusslorna har endast den ena skalhalvan, där musslorna ligger, kvar. Lägg dem direkt ur fryspaketen med musselsidan uppåt i en långpanna klädd med aluminiumfolie.
2
3
Skär limefrukterna i klyftor som delas i halvor. Lägg dem bland musslorna. Blanda samman persilja, citronskal och vitlök till en gremolata. Strö blandningen över musslorna. Droppa över olivolja och strö på salt. Sätt musslorna högt upp i ugnen under grillelementet och grilla musslorna 10–15 minuter. Musslorna får knappt någon grillyta, men blir färdiglagade så att lite musselspad samlar sig i skalhalvorna.
4
5
Sås:
6
Hollandaisesåsen kan vara lite knepig att få till och finns att köpa färdig om du vill lägga din tid på annat.
7
Annars: Smält smöret, dra det från värmen och låt det bottenfälla. Koka upp vatten i en traktörpanna. Gör såsen i en stålkastrull eller en plastbelagd kastrull. Lägg äggulorna i kastrullen, vispa ner vatten, limesaft och salt. Sätt kastrullen i traktörpannans vattenbad. Vattnet i traktörpannan ska sjuda, inte forskoka. Vispa tills äggulorna tjocknar. Börja då vispa ner smöret, endast lite i taget i början, sedan i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Lyft kastrullen ur vattenbadet. Smaka av med salt och tabasco. Lägg på lock och slå in kastrullen i en frottéhandduk om såsen måste vänta tills servering, såsen får inte värmas upp igen, då skiljer den sig. Strö på finhackad chili vid servering.
8
9
Avnjut musslorna och hollandaisesåsen tillsammans med färskt, vitt bröd. Eller bjud pommes frites till, så som de gör i Holland.