Ugnsäpplen med nötter

Du behöver 4 st stora äpplen 1 dl mandelbiskvier 1 dl finhackade nötkärnor t ex valnötter, pistaschnötter, mandel, hasselnötter 1 dl strösocker 75 g smör...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st stora äpplen
  • 1 dl mandelbiskvier
  • 1 dl finhackade nötkärnor t ex valnötter, pistaschnötter, mandel, hasselnötter
  • 1 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 2 msk florsocker

Till servering

vispad crème fraiche eller vaniljglass eller vaniljsås

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Skär av ett lock på varje äpple och ta bort kärnhuset med en äppelurkärnare. Kasta kärnhuset. Gröp ur (och spara) lite av äppelköttet, med till exempel glasskopa eller sked, tills det blir ett cirka 3 centimeter stort hål för fyllningen.

2

Finhacka det urgröpta äppelköttet och lägg i en bunke. Krossa och blanda i biskvierna. Blanda i nötterna och strösockret. Tillsätt smöret och mosa ihop.

3

Fördela fyllningen i äpplena och ställ dem i en ugnssäker papprad form. Lägg på locken. Rosta äpplena i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills de är mjuka. Sikta över florsockret.

4

Servera äpplena med vispad crème fraiche, vaniljglass eller vanilj­sås.


Kommentar:
Om det blivit nötter kvar efter julen passar de perfekt i de goda ugnsäpplena. Servera gärna med vispad crème fraiche, vaniljglass eller vaniljsås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top