Du behöver
- 4 st stora äpplen
- 1 dl mandelbiskvier
- 1 dl finhackade nötkärnor t ex valnötter, pistaschnötter, mandel, hasselnötter
- 1 dl strösocker
- 75 g smör
- 2 msk florsocker
Till servering
vispad crème fraiche eller vaniljglass eller vaniljsås
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skär av ett lock på varje äpple och ta bort kärnhuset med en äppelurkärnare. Kasta kärnhuset. Gröp ur (och spara) lite av äppelköttet, med till exempel glasskopa eller sked, tills det blir ett cirka 3 centimeter stort hål för fyllningen.
Finhacka det urgröpta äppelköttet och lägg i en bunke. Krossa och blanda i biskvierna. Blanda i nötterna och strösockret. Tillsätt smöret och mosa ihop.
Fördela fyllningen i äpplena och ställ dem i en ugnssäker papprad form. Lägg på locken. Rosta äpplena i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills de är mjuka. Sikta över florsockret.
Servera äpplena med vispad crème fraiche, vaniljglass eller vaniljsås.
Om det blivit nötter kvar efter julen passar de perfekt i de goda ugnsäpplena. Servera gärna med vispad crème fraiche, vaniljglass eller vaniljsås.