Du behöver

  • 25 g margarin
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl yoghurt naturell eller filmjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl havrekli
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 1 vispat ägg till pensling
  • 3-4 msk sesamfrön
  • Fyllning:
  • 1/2 lök, hackad
  • 1/2 zucchini (ca 150 g)
  • 2-3 skalade tomater
  • 250 g nötfärs
  • 1 msk koncentrerad tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 5 msk ljusa sultanrussin
  • salt och vitpeppar
  • ca 100 g riven ost, typ gratängost

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och häll i mjölken att ljummas. Häll i filmjölk och dra kastrullen av plattan. Smula ned jästen i en skål och rör ut den i den ljumma vätskan. Rör i salt, kli och cirka 6 dl av vetemjölet och knåda igenom degen. Strö över lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i en skål medan du gör fyllningen.
2
2. Skala och hacka löken fint, skär zucchinin i små bitar och hacka tomaterna. Färska tomater kärnas ur först.
3
3. Fräs lök och zucchini i lite olja i en panna, lägg i tomaterna att fräsa med och tillsätt sedan färsen. Stek den medan du mosar den med en trägaffel och stek tills den är smulig och lätt brynt. Rör i tomatpuré, häll på lite vatten och smaksätt med paprika. Lägg i russin och krydda med salt och peppar. Låt blandningen puttra några minuter. Dra pannan av plattan, låt svalna lite.
4
4. Dela degen i 10 delar, rulla till bullar och kavla ut dem till cirklar med en diameter på cirka 10-12 cm. Lägg 1-2 msk fyllning på hälften av cirklarna, strö på riven ost, pensla degkanten med vatten och lägg på resten av cirklarna som lock. 5. Tryck till runt kanten och tryck med en gaffel så kanterna sluter tätt. Du kan också göra mindre piroger, så får du fler.
5
6. Pensla med vispat ägg och lägg pirogerna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.


Recept // Fler köttfärsrecept