Tyskt lantbröd från Nisses konditori

Du behöver 6 dl vatten riktigt kallt 15 g jäst 1 l vetemjöl special 2 dl rågsikt 2.5 dl grovt rågmjöl 1.5 dl rågsurdeg (recept...

Tillagningstid: 75 minuter
1 portion

Du behöver

  • 6 dl vatten riktigt kallt
  • 15 g jäst
  • 1 l vetemjöl special
  • 2 dl rågsikt
  • 2.5 dl grovt rågmjöl
  • 1.5 dl rågsurdeg (recept här intill)
  • 1.25 msk salt
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här

1
Mät upp vatten och häll det i köksmaskinens bunke med degkroken monterad. Degen ska arbetas kraftigt så köksmaskin är nödvändig.

2
Smula ner jästen, häll i mjölsorterna, rågsurdeg, salt och sirap.

3
Kör på låg fart i 5 minuter. Öka hastigheten och kör den 10 minuter tills den släpper i kanten.

4
Mjöla en stor korg, cirka 25 centimeter i diameter. Arbeta degen till en boll på köksbänken. Lägg den i korgen. Sätt den på en bricka eller plåt. Lägg en handduk över och ställ svalt, 12–16 grader är bra temperatur, att jäsa i 12 timmar.

5
Gräddning: Sätt ugnen på 275 grader. Sätt en långpanna på ugnsbotten. Koka upp 2 ? deciliter vatten.

6
Stjälp degen försiktigt ur korgen på en plåt med bakpapper. Sätt in plåten högt upp i ugnen, häll vattnet hastigt i långpannan och stäng luckan fort. Grädda i cirka 5 minuter. Ta ur långpannan, flytta ner plåten till nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 240 grader. Grädda i 15 minuter. Lägg ett bakpapper över limpan om den börjar bli mörk. Skruva ner termostaten till 200 grader och grädda färdigt, cirka 20 minuter. Låt kallna på galler. Slå sedan in den i kökshandduk. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top