Du behöver
- 6 dl vatten riktigt kallt
- 15 g jäst
- 1 l vetemjöl special
- 2 dl rågsikt
- 2.5 dl grovt rågmjöl
- 1.5 dl rågsurdeg (recept här intill)
- 1.25 msk salt
- 2 msk ljus sirap
Gör så här
1
Mät upp vatten och häll det i köksmaskinens bunke med degkroken monterad. Degen ska arbetas kraftigt så köksmaskin är nödvändig.
2
Smula ner jästen, häll i mjölsorterna, rågsurdeg, salt och sirap.
3
Kör på låg fart i 5 minuter. Öka hastigheten och kör den 10 minuter tills den släpper i kanten.
4
Mjöla en stor korg, cirka 25 centimeter i diameter. Arbeta degen till en boll på köksbänken. Lägg den i korgen. Sätt den på en bricka eller plåt. Lägg en handduk över och ställ svalt, 12–16 grader är bra temperatur, att jäsa i 12 timmar.
5
Gräddning: Sätt ugnen på 275 grader. Sätt en långpanna på ugnsbotten. Koka upp 2 ? deciliter vatten.
6
Stjälp degen försiktigt ur korgen på en plåt med bakpapper. Sätt in plåten högt upp i ugnen, häll vattnet hastigt i långpannan och stäng luckan fort. Grädda i cirka 5 minuter. Ta ur långpannan, flytta ner plåten till nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 240 grader. Grädda i 15 minuter. Lägg ett bakpapper över limpan om den börjar bli mörk. Skruva ner termostaten till 200 grader och grädda färdigt, cirka 20 minuter. Låt kallna på galler. Slå sedan in den i kökshandduk. Kan frysas.