RECEPT FRÅN IK

Turkisk soppa med mathavre

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1.5 tsk malen spiskummin
  • olivolja till stekning
  • 2 dl röda linser
  • 1.2 l grönsaksbuljong
  • 1 dl mathavre
  • 2 st tomater
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk pressad citron
  • Kryddsmör

  • 25 g smör
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm chiliflakes
  • Till servering

  • bröd

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök. 

2

Fräs lök, vitlök och spiskummin i olivolja i en gryta eller stor kastrull i ett par minuter. 

3

Rör ner linser och häll på buljongen. Låt småkoka i 10 minuter. Tillsätt mathavren och fortsätt koka i 10 minuter.

4

Tärna tomaterna och rör ner dem, låt koka ytterligare en minut och smaka sedan av med salt, peppar och citronsaft.

5

Kryddsmör: Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med paprikapulver och chiliflakes.

6

Ringla smöret över soppan vid servering.


Kommentar:
Kryddsmöret med chili och paprika ger både rund och het smak till den syrliga soppan.

Recept