Du behöver
- 1–1 1/2 liter trattkantareller
- 1 tsk salt
- 3 msk smör
- 1/2 dl vetemjöl eller majsenamjöl
- 1/2 liter mjölk
- 1 liter hönsbuljong (3 tärningar och vatten)
- 3 dl hackade morötter
- 1 klick smör
- hackad persilja
Gör så här
1
Skär trattkantarellerna ganska fint. Lägg dem i en kastrull tillsammans med salt, ställ på varm platta så de släpper vätska, koka nästan torrt.
2
Fräs ihop svampen med smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölk och buljong och låt koka upp under omrörning och sedan koka sakta under lock i cirka 20 minuter.
3
Koka under tiden morötterna i lättsaltat vatten, så mycket att det täcker morötterna, och en klick smör. När morötterna är kokta men ännu har lite tuggmotstånd hälls de, med sitt kokvatten, i soppan. Koka upp soppan igen och smaka av med salt. Strö persilja över soppan före servering.
Läsarrecept från Anita Andersson, Ljungsbro.