RECEPT FRÅN IK

Trädgårdspaj med smultäcke

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st Pajform ca 25 cm diameter
  • st Smuldeg med mandelspån
  • 2 dl vetemjöl
  • 1.5 msk strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl havregryn
  • 1 dl mandelspån
  • Fyllning:

  • 500 g trädgårdsbär
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk maizena
  • 1 msk smör
  • vaniljsås
  • vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl

Gör så här

1

Smuldeg med mandelspån Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret i klickar och nyp ihop till en smuldeg. Blanda i havregryn och nyp ihop. Blanda i mandelspån. Täck över och ställ kallt ca 30 minuter.

2

Fyllning Blanda bär, socker och maizena, lägg i smord pajform. Fördela smuldegen över bären. Grädda i mitten av ugnen tills degen fått fin färg. Servera med glass eller vaniljsås.

3

Vaniljsås Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg vaniljstången i kastrullen, häll i 3 dl av grädden. Koka upp under omrörning, ta av värmen. Låt stå ca 15 minuter.

4

Lyft ut och kasta vaniljstången. Blanda äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt vaniljgrädden lite i taget, rör ihop. Sjud försiktigt tills såsen tjocknar, den får inte koka. Ta av värmen, låt svalna.

5

Vispa resten av grädden, rör ner i såsen.


Recept