
Trädgårdspaj med smultäcke
Av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén Smith
Du behöver
- 1 st Pajform ca 25 cm diameter
- st Smuldeg med mandelspån
- 2 dl vetemjöl
- 1.5 msk strösocker
- 75 g rumsvarmt smör
- 1.5 dl havregryn
- 1 dl mandelspån
- 500 g trädgårdsbär
- 3 msk strösocker
- 1 msk maizena
- 1 msk smör
- vaniljsås
- vaniljstång
- 5 dl vispgrädde
- äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 tsk potatismjöl
Fyllning:
Gör så här
Smuldeg med mandelspån Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret i klickar och nyp ihop till en smuldeg. Blanda i havregryn och nyp ihop. Blanda i mandelspån. Täck över och ställ kallt ca 30 minuter.
Fyllning Blanda bär, socker och maizena, lägg i smord pajform. Fördela smuldegen över bären. Grädda i mitten av ugnen tills degen fått fin färg. Servera med glass eller vaniljsås.
Vaniljsås Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg vaniljstången i kastrullen, häll i 3 dl av grädden. Koka upp under omrörning, ta av värmen. Låt stå ca 15 minuter.
Lyft ut och kasta vaniljstången. Blanda äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt vaniljgrädden lite i taget, rör ihop. Sjud försiktigt tills såsen tjocknar, den får inte koka. Ta av värmen, låt svalna.
Vispa resten av grädden, rör ner i såsen.