Du behöver

  • torskfilé eller djupfryst koketorsk
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 9 st vitpepparkorn
  • 7 st dillkronor eller 2 msk torkade dillfrön
  • 375 g räkor djupfrysta med skal
  • Sås:

  • gräddfil ca 2 dl
  • 1 dl majonnäs
  • dill rikligt med hackad
  • Att äta till:

  • grönsallad och tomater
  • färskpotatis nykokt

Gör så här

1
Skär stora torskfiléer i mindre bitar (koketorsk har redan bra format) och dra bort synliga ben. Blanda vatten, salt, pepparkorn och dillkronor (eller dillfrö) i en låg, vid kokpanna och låt spadet koka cirka 5 minuter. Sila bort dillfröna. Lägg fisken i spadet, låt den sakta sjuda färdigt och sedan kallna i spadet (med kokpannan nedsänkt i kallt vatten). Skala räkorna.
2
Lägg upp den kalla fisken med strimlad sallad och tomatklyftor bredvid. Samt med räkor och dillkvistar på fiskbitarna.
3
Blanda gräddfil och majonnäs med hackad dill och servera såsen till.

Kommentar:
Helst ska den här rätten lagas med stora fina dillkronor. Har man inga doftar det ändå kräftor på riktigt och smaken blir fin av dillfrö från burk. Kokspadet får en brunaktig ton - precis som kräftspad. Det syns på fisken och ger den goda smaken.

Recept // Fler fiskrecept