RECEPT FRÅN IK

Torskburgare med chilimajo

Av . Foto: Linda Prieditis

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st torskblock 400 g
  • 1 st ägg
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk fint hackad persilja
  • 1 msk fint hackad dill
  • 1 st avokado
  • 10 cm gurka
  • 1 st litet grönt äpple
  • 1 tsk pressad citron
  • Chilimajo

  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk pressad citron
  • smör
  • Till servering

  • 4 skiva surdegsbröd stekt eller rostat
  • 1 msk fint skuren gräslök

Gör så här

1

Tina torsken, torka av och skär den i grova bitar. Lägg i en matberedare med kniven monterad tillsammans med ägg, grädde, salt och vitpeppar, och mixa snabbt ihop till en jämn färs. Blanda i persilja och dill.

2

Dela avokadon och ta bort skal och kärna. Tärna den och gurkan fint. Skär bort kärn­huset från äpplet och tärna resten fint. Droppa lite pressad citron över alltsammans.

3

Chilimajo Rör ihop majonnäs, sambal oelek och citronsaft.

4

Forma med fuktade händer fyra burgare av fiskfärsen och stek dem gyllene i smör. Stek dem tills de är fasta, men inte för länge; då blir de torra.

5

Klicka lite majonnäs på varje brödskiva och lägg på fiskburgarna. Skeda på avokado, ­äpple och gurka, och strö över lite gräslök.


Kommentar:
Torskblock passar finfint i burgare men tänk på att smaksätta färsen. Provstek lite färs om du känner dig osäker på kryddningen!

Recept