RECEPT FRÅN IK

Tomattoast med dukkah

Av . Foto: Linda Prieditis

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Dukkah

  • 50 g sötmandel
  • 50 g pistaschnötter eller hasselnötter
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 tsk salt
  • Tomattoast

  • 4 st små skivor surdegsbröd
  • 250 g små tomater halverade
  • 2 tsk olivolja
  • 1 st klyfta vitlök delad
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 0.5 krm svartpeppar
  • 1 dl ricotta
  • 2 msk fint hackad basilika

Gör så här

1

Rosta mandlar och nötter i torr panna tills de får färg och doftar gott. Rosta även sesamfrön, spiskummin och koriander i ett par minuter. Häll allt i matberedare, tillsätt salt och mixa till ett fint smul.

2

Tomattoast Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bröd på ena delen av en papprad plåt och tomater på den andra. Ringla en tesked olivolja över brödet. Gnid bröden med vitlökshalvorna.

3

Ringla resterande olja över tomaterna, blanda. Vänd snittsidan upp, salta och peppra. Rosta i ugnen i 10 minuter.

4

Bred ricotta på bröden, lägg på varma tomater och 1–2 msk dukkah. Toppa med basilika.

5

Tips: Överbliven dukkah förvaras i kylen, gott på det mesta!


Kommentar:
Den nötiga, kryddiga dukkahblandningen lyfter tomattoasten till nya höjder.

Recept