Du behöver
Dukkah
50 g sötmandel
50 g pistaschnötter eller hasselnötter
2 msk sesamfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
0.5 tsk salt
Tomattoast
4 st små skivor surdegsbröd
250 g små tomater halverade
2 tsk olivolja
1 st klyfta vitlök delad
0.5 tsk flingsalt
0.5 krm svartpeppar
1 dl ricotta
2 msk fint hackad basilika
Gör så här
Rosta mandlar och nötter i torr panna tills de får färg och doftar gott. Rosta även sesamfrön, spiskummin och koriander i ett par minuter. Häll allt i matberedare, tillsätt salt och mixa till ett fint smul.
Tomattoast Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bröd på ena delen av en papprad plåt och tomater på den andra. Ringla en tesked olivolja över brödet. Gnid bröden med vitlökshalvorna.
Ringla resterande olja över tomaterna, blanda. Vänd snittsidan upp, salta och peppra. Rosta i ugnen i 10 minuter.
Bred ricotta på bröden, lägg på varma tomater och 1–2 msk dukkah. Toppa med basilika.
Tips: Överbliven dukkah förvaras i kylen, gott på det mesta!
Den nötiga, kryddiga dukkahblandningen lyfter tomattoasten till nya höjder.