Du behöver
- 700 g plommontomater
- 1 st röd paprika
- 1 st selleristjälk
- 1 st schalottenlök
- 1 st röd chili
- 1 st vitlöksklyfta
- 3 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 5 dl grönsaksbuljong
- salt
- svartpeppar
- 1 dl crème fraîche
Till servering
surdegsbröd
pesto
Gör så här
Dela tomaterna i mindre bitar. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skölj och strimla sellerin. Skala och finhacka schalottenlöken, finhacka även chili och vitlök.
Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och mjukfräs först lök, vitlök och chili. Låt svettas i några minuter utan att ta färg. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs i ytterligare ett par minuter. Häll i vinäger och buljong. Sjud soppan i 15–20 minuter och tillsätt sedan crème fraîche. Smaka av med lite salt och peppar.
Mixa soppan slät med en stavmixer och servera med pesto och ett gott surdegsbröd.
Soppan blir också god utan crème fraîche, smula då gärna i några matskedar fetaost som smaksättning.