RECEPT FRÅN IK

Tomatsoppa med getostkräm

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg tomater mogna
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul lök
  • 1 st klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 1 st buljongtärning vegetarisk
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk finhackade örter t ex basilika
  • salt och svartpeppar
  • Getostkräm

  • 100 g chèvre
  • 1 dl crème fraîche
  • Till servering

  • surdegsbröd rostat med olivolja

Gör så här

1

Skär tomaterna i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

2

Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och tillsätt lök och vitlök. Låt blandningen fräsa under omrörning i ett par minuter utan att ta färg.

3

Tillsätt paprika, tomater, vatten och buljongtärning. Koka under lock i cirka 15 minuter.

4

Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt rödvinsvinäger och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

5

Getostkräm Skär bort kanterna på getosten och mosa den med crème fraiche.

6

Servera getostkräm och surdegsbröd till soppan. Toppa gärna soppan med lite färsk basilika och ringla över någon matsked olivolja.

7

Tips: Variera smaken genom att koka med en stjälk finhackad selleri och lite finhackad färsk chili.


Kommentar:
Tomatsoppan är lika god varm som kall. Servera den med enkel getostkräm och rostat surdegsbröd.

Recept