RECEPT FRÅN IK

Tomat- och pestopaj med lagrad ost

En matig paj som får sin goda smak från färska tomater och pesto.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

    Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 250 g cocktailtomater
  • 0.5 kruka basilika
  • Stanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk grön pesto
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnering

  • basilika
  • halverade cocktailtomater

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Blanda mjöl och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör till en degboll. Låt degen vila svalt i ca 20 minuter.

3

Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 ­minuter.

4

Halvera eller kvarta tomaterna. Finhacka basilikan. Blanda tomater och basilika och lägg i det ­förgräddade paj­skalet.

5

Vispa samtliga ingredienser till stanningen och häll över.

6

Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka. Garnera med basilika och tomater.


Recept // Fler cocktailtomaterrecept