Tomat- och köttfärspaj

Du behöver Pajdeg: 4 dl vetemjöl 1 krm salt 150 g margarin 1 st äggula 1 msk vatten Fyllning: 0.5 dl olivolja 1 st lök...


6 portioner

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g margarin
1 st äggula
1 msk vatten

Fyllning:

0.5 dl olivolja
1 st lök grovhackad gul
3 st vitlöksklyftor finhackade
300 g köttfärs grovmalen
2 st tomater grovhackade
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 msk sherryvinäger
1 tsk salt + 2 krm svartpeppar
6 dl riven ost (ca 200 g)
1 st tomat i skivor + 1 msk oregano

Gör så här

1
Deg: Smula samman vetemjöl, salt och margarin. Bind ihop till en deg med äggula och kallt vatten.

2
Låt degen vila en kvart innan den kavlas eller trycks ut i en form (diameter 26 centimeter).

3
Låt vila en kvart innan pajskalet naggas i bottnen och förgräddas 12 minuter mitt i ugnen i 200 grader.

4
Fyllning: Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Fräs lök och vitlök tills löken börjar få aningen färg. Klicka ner färsen och rör med en trägaffel.

5
Stek tills färsen börjar få aningen brun färg, 5-10 minuter. Tillsätt grovhackade tomater, tomatpuré och smulad oregano.

6
Smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt färsen svalna.

7
Paj: Häll fyllningen i det förgräddade skalet. Strö på osten.

8
Fördela oreganokryddade tomatskivor ovanpå.

9
Grädda pajen på nedre falsen i ugnen i 200 grader ungefär 20 minuter tills ytan fått färg och pajen är genomvarm. Låt den svalna och njut den ljummen.

10
Sallad: Välj en färdig sallatsblandning, till exempel italiensk. Riv bladen i bitar och droppa på en dressing av 3 msk jungfruolivolja och 1 msk rödvinsvinäger.


Kommentar:
Ett tips: Gör pajen dagen före. Den är mycket god att ljumma i ugn eller mikro.
Det här receptet kommer från Restaurang Bellevue i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top