Tomat-, äppel- och sellerisoppa

Du behöver 2 st schalottenlökar 2 msk olivolja 3 st tomater 2 st äpplen små – fast sort 3 st stjälkar selleri 1 st vitlöksklyfta...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 3 st tomater
  • 2 st äpplen små – fast sort
  • 3 st stjälkar selleri
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl sherry
  • 7.5 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong. tärning + vatten
  • 1 st citronklyfta
  • socker salt, peppar, cayennepeppar

Gör så här

1
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i hälften av olivoljan i en kastrull på svag värme. Skålla tomaterna (gör ett kryss i skalet och sänk hastigt ned dem i kokande vatten – drag bort skalet) och hacka dem. Skala och skiva äpplena. Ansa, skölj och skiva selleristjälkarna. Skala och grovhacka vitlöksklyftan.

2

3
Lägg ner allt tillsammans med den frästa löken. Tillsätt resten av olivoljan och låt allt fräsa samman.

4
Häll över sherryn och låt småputtra under lock på låg värme, ca 5 min. Tillsätt buljongen.

5

6
Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min tills alla ingredienser är mjuka.

7

8
Mixa allt i en mixer för att få en slät och vacker soppa.

9
Pressa i saften av en citronklyfta. Smaka av med lite socker, salt, peppar och lite cayenne.

10

11
Servera med ett gott bröd och garnera med en grön kvist och några droppar grädde på ytan.


Kommentar:
Det här receptet ingår Hus & Hems inredare Helena Rääfs robusta höstmiddag. För fler recept klicka på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top