Du behöver

  • 1 st älgstek (stek), ca 1 1/2 kg
  • Lag:

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt grovt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk svartpeppar krossad
  • 2 st lagerblad
  • 2 st timjankvistar färska
  • 10 st enbär lätt krossade

Gör så här

1
Välj en knubbig stek. Lägg den fryst på galler i långpannan. Sätt ugnen på 80-90 grader och sätt in steken på kvällen när det är läggdags.
2
Stick en köttermometer i knölen på morgonen, eller efter 6-7 timmar, då har köttet tinat. Fortsätt steka tills köttet nått 75-80 graders innertemperatur, vilket kan ta 10-12 timmar. Ställ in tiden på en väckarklocka.
3
Koka upp vattnet med salt, socker och kryddor. Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke. Sätt det att kallna. Det tar 5-6 timmar. Ta upp köttet. Nu är det klart att skivas och serveras med gräddkokta murklor. Servera med skalkokt mandelpotatis, kokta rotsaker och gräddkokta murklor eller svampsås.

Kommentar:
Servera med tillbehör som passar vid ev. allergi.

Passar till:

Recept // Fler viltrecept