Du behöver

  • 1 kg stek av rådjur älg eller nöt
  • Kryddig saltlag

  • 1.5 dl salt
  • 3 msk socker
  • 2 l vatten
  • 1 tsk svartpepparkorn krossade
  • 1 tsk chiliblandning (Knorr)
  • 2 st lagerblad
  • 4.5 st vitlöksklyftor
  • 1 st timjan knippa färsk

Gör så här

1
Lägg den otinade steken i en ugnssäker form. Placera formen i nedre delen av ugnen i 75 graders ugnsvärme, cirka
2
12 timmar. Stick in en köttermometer efter 7-8 timmar. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 65-75 grader, beroende på hur välstekt man vill ha det. Vid 65 grader är det rött, men vid 75 grader är det nästan genomstekt som bilden visar.
3
Blanda salt, socker, vatten och krossade svartpepparkorn i en kastrull. Låt lagen koka upp.
4
Ta kastrullen från plattan. Tillsätt chiliblandning, smulade lagerblad, skalade grovhackade vitlöksklyftor och rejält med timjan. Ställ lagen att kallna.
5
Häll den kalla lagen i en plastpåse av frysmodell. Lägg direkt i det heta köttet. Pressa ur luften från påsen och förslut den så att lagen täcker köttet helt och hållet.
6
Låt köttet ligga i lagen 5 timmar, häll sedan bort den. (Längre tid gör att köttet kan bli för salt.)
7
Skiva köttet tunt. Bjud med färdigköpt marinerad paprika och vitlök.


Recept // Fler viltrecept