Tiramisu

Du behöver 2 st äggulor 2 msk strösocker 250 g mascarpone espressokaffe (av snabbpulver i portionspåse) 2.5 msk konjak eller citruslikör, Amaretto eller citruslikör sockerkaka...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 250 g mascarpone
  • espressokaffe (av snabbpulver i portionspåse)
  • 2.5 msk konjak eller citruslikör, Amaretto eller citruslikör
  • sockerkaka
  • kakaopulver
  • florsocker

Gör så här

1
Vispa gulor och socker vitt. Rör i färskosten, lite i taget till en jämn massa. Blanda kaffe och konjak, vin eller likör.

2
Ta ut 8 rundlar av sockerkaksbottnar (med till exempel ett glas), så att de passar den diameter som portionsglas eller -formar har. Lägg en rundel i varje. Fördela/droppa över hälften av kaffeblandningen. Bred över hälften av ägg-ostblandningen. Täck med resten av kakrundlarna. Droppa över kvarvarande kaffeblandning. Bred över andra hälften ägg-ostblandning. Täck med plastfilm. Nu ska de fyra glasen/formarna stå i kylen 4-5 timmar.

3
Sikta först över lite kakao, sedan lite florsocker, strax före servering.


Kommentar:
Det finns många tiramisu-recept som helst. I Italien är recepten regionalt varierade. I norditalienska Venetien är det vanligt att varva ihop den berömda desserten med sockerkaka. Men vanligast är nog att göra tiramisu i en stor form med italienska savoiardkex som droppas över med konjak och kaffe för att sedan bredas med mascarpone-äggblandning ovanpå. I Syditalien lagas tiramisu oftast med vaniljkräm i stället för färskost och i Campagna, söder om Neapel, används provinsens egen likör, Strega, som smaksättning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top