Tinas Madeiraplommon

Du behöver plommon gärna Viktoria Lag: 3 dl strösocker (255 g) 1.5 dl vatten 2 dl madeiravin Gör så här 1 Skölj och dela plommonen....


4 portioner

Du behöver

  • plommon gärna Viktoria

Lag:

3 dl strösocker (255 g)
1.5 dl vatten
2 dl madeiravin

Gör så här

1
Skölj och dela plommonen. Skalen ska vara kvar, de ger en frisk syra. Lägg plommonhalvorna i en eller två rena burkar. Plastburkar passar bra om man tänker frysa plommonen efter lagringen, vilket är nödvändigt vid längre lagring än 4 dagar.

2
Blanda socker och vatten till lagen i en kastrull.

3
Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vinet. Häll lagen över plommonen. Sätt lock på burkarna och ruska om lite försiktigt. Låt kallna.

4
Ställ burkarna i kylen och låt smaken mogna 1-4 dagar. Frys in det som inte går åt.

5
Servera plommonen med lagen och en klick vaniljglass eller vispad grädde med mandelmassa – blanda 2 dl vispgrädde och 2 tsk vaniljsocker. Vispa grädden till ett tjockt skum. Riv 1 dl mandelmassa på rivjärnets finaste skiva. Blanda ner den i grädden.


Kommentar:
Uteslut vaniljglassen vid äggallergi. Uteslut både glass och grädde vid laktosintolerans eller mjölkallergi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top