Du behöver
- 1.5 kg laxfilé helst mellanbit
- 4 msk salt
- 2 msk flytande honung
- 1 tsk timjan torkad eller
- 1 msk färsk timjan
- citron grovrivet skal av 1
Gör så här
1
Gnid in laxbiten med salt. Strö salt i botten på formen som laxen ska ligga i. Lägg ner laxbiten i formen med skinnsidan nedåt.
2
Ringla honung över fisken och strö på timjan samt citronskal. Lägg ett smörpapper över. Låt fisken stå minst 2 dygn i kylskåp. Skeda över den lag som bildas en gång om dygnet.
3
Skär upp laxen i tunna skivor och servera med gravlaxsås.
Kommentar:
Detta är ett recept från Icakurirens påskbuffé som bygger på fiskhandlaren Marianne Söderberg enkla recept.
Detta är ett recept från Icakurirens påskbuffé som bygger på fiskhandlaren Marianne Söderberg enkla recept.
Passar till:
- Bohuslänsröra på kavring
- Ägghalvor med spritsad laxcrème
- Ägghalvor med rom och räkor
- Pappas gravade strömming
- Sherrysill
- Inkokt makrill i gelé
- Inkokt lax
- Dillmajonnäs
- Strömmingslåda med kaviar
- Gravlaxsås
- Hjortronsås till rökt lax
- Dragonspäckad kotlettrad
- Ankis apelsinsås
- Fårfiol och pepparrotsvisp
- Grahamsbullar med russin
- Havrebullar
- Monas chokladdröm
- Äggshot