Du behöver
- 1 st sparris bunt grön
- 2 st squash mindre
- 2 st gula lökar färska
- 1 st körsbärstomater ask
- 2 st vitlöksklyftor
- 0.5 dl olivolja
- 1 tsk örter franska
- salt och nymald svartpeppar
- 100 g gruyère finriven
- 6 st ägg
Till servering:
sallad surdegsbröd
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa sparrisen nedtill och dela i mindre bitar. Skiva squashen tunt. Dela större lökar på mitten och skär i skivor. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken.
2
Hetta upp några matskedar olivolja och stek sparrisen i cirka 3 minuter tills den fått lite färg. Lägg på fat. Fortsätt att steka squashen i omgångar tills den fått färg på bägge sidor. Fortsätt med löken, bryn i några minuter tills löken mjuknat något och tillsätt vitlöken den sista minuten. Tillsätt mer olivolja om det blir för torrt i pannan.
3
Täck en form med löstagbar kant (cirka 22–24 centimeter i diameter) med bakplåtspapper i botten. Varva sparris med squash, tomat, lök och franska örter och krydda med salt och peppar. Tillsätt ett tunt lager riven ost mellan varven.
4
Knäck äggen i en bunke, vispa upp och salta lätt. Häll äggen i formen och toppa med resten av osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 45–50 minuter tills gratängen fått fin färg och äggsmeten stelnat.
5
Servera med bröd, oliver, sallad med vinägrett och marinerad getost.