Tian – fransk grönsaksgratäng

Du behöver 1 st sparris bunt grön 2 st squash mindre 2 st gula lökar färska 1 st körsbärstomater ask 2 st vitlöksklyftor 0.5 dl...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st sparris bunt grön
  • 2 st squash mindre
  • 2 st gula lökar färska
  • 1 st körsbärstomater ask
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 tsk örter franska
  • salt och nymald svartpeppar
  • 100 g gruyère finriven
  • 6 st ägg

Till servering:

sallad surdegsbröd

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa sparrisen nedtill och dela i mindre bitar. Skiva squashen tunt. Dela större lökar på mitten och skär i skivor. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken.

2
Hetta upp några matskedar olivolja och stek sparrisen i cirka 3 minuter tills den fått lite färg. Lägg på fat. Fortsätt att steka squashen i omgångar tills den fått färg på bägge sidor. Fortsätt med löken, bryn i några minuter tills löken mjuknat något och tillsätt vitlöken den sista minuten. Tillsätt mer olivolja om det blir för torrt i pannan.

3
Täck en form med löstagbar kant (cirka 22–24 centimeter i diameter) med bakplåtspapper i botten. Varva sparris med squash, tomat, lök och franska örter och krydda med salt och peppar. Tillsätt ett tunt lager riven ost mellan varven.

4
Knäck äggen i en bunke, vispa upp och salta lätt. Häll äggen i formen och toppa med resten av osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 45–50 minuter tills gratängen fått fin färg och äggsmeten stelnat.

5
Servera med bröd, oliver, sallad med vinägrett och marinerad getost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top