Tesnibbar med vallmofrön

Du behöver 5 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1.5 msk kallt smör 0.5 pkt jäst (25 g) 1.5 dl kall mjölk 1 st ägg 75...


16 portioner

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1.5 msk kallt smör
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 1.5 dl kall mjölk
  • 1 st ägg
  • 75 g smör mjukt
  • ägg till pensling
  • vallmofrö

Gör så här

1
Blanda mjöl och socker i matberedaren (använd plastkniv om sådan finns till din maskin). Smula in smöret.

2
Vispa ut jästen i en liten bunke med mjölk, vispa in ägget. Häll vätskan i matberedaren och arbeta ihop till en deg. Ta upp degen, knåda ytterligare några tag för hand och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 45–60 minuter.

3
Stjälp upp degen på bakbordet, knåda ihop lätt och kavla ut till en avlång platta cirka 55 x 25 centimeter. Bred smör längsmed på 1/3 av deglängden. Vik in den smorda tredjedelen och bred smör även ovanpå den invikta längden. Vik över den osmorda längden till slut. Kavla samman degen med några lätta tag med kaveln, degen kommer då att bli ännu längre, cirka

4
70 centimeter lång.

5
Dela deglängden i 16 jämnstora bitar. Pensla med hopvispat ägg och strö på rikligt med vallmofrön. Lägg bitarna på papprad plåt. Låt degbitarna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter på ljummet ställe.

6
Grädda snibbarna mitt i ugnen i 225 grader 8–10 minuter tills de är gyllene. Låt dem svalna på galler. Serveras ljumma med marmelad eller ost till förmiddagsteet.

7

8
Tips! Degen kan jäsa i en övertäckt bunke i kylskåpet under natten, då är den klar att kavlas på morgonen så att det blir färska tesnibbar till frukosten.


Kommentar:
Tid cirka 2 timmar inklusive jästider.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top