RECEPT FRÅN IK

Tartiflette fransk gratäng

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 15 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg mjölig potatis kokt, kall eller ljummen
  • 1 st gul lök
  • 2 pkt bacon
  • smör att steka i och till formen
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 3 dl crème fraîche
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 250 g racletteost
  • finhackad bladpersilja
  • en god sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Skala och skiva potatisen. Skala och hacka löken och skär baconet i bitar. Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Lägg löken åt sidan.

3

Stek baconet i omgångar, lägg åt sidan allteftersom.

4

Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form (cirka 25 x 17 centimeter). Lägg på lök, bacon, bladpersilja och hälften av crème fraichen. Täck med resten av potatisen och crème fraichen. Häll över vinet.

5

Skär bort de hårda kanterna på osten och skär den i tunna skivor. Lägg osten lite omlott ovanpå gratängen.

6

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med hackad persilja. Servera med en sallad.

7

 Inget extra salt behövs i receptet eftersom både baconet och osten är salta. Racletteost hittar du i ostbutiker och större livsmedelsbutiker. 


Kommentar:
Tartiflette är en fransk lite lyxig potatisgratäng som passar att göra på överbliven potatis. I originalet används reblochon-ost, vi använde racletteost som är lättare att hitta.

Recept