Tarteletter med hallon

Du behöver Pajdeg 2 dl vetemjöl 0.5 dl mandelmjöl 1 dl socker 1 nypa flingsalt 100 g smör kylskåpskallt, tärnat 1 st äggula Vaniljkräm 3...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Pajdeg

2 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl
1 dl socker
1 nypa flingsalt
100 g smör kylskåpskallt, tärnat
1 st äggula

Vaniljkräm

3 dl mjölk 3 %
3 st äggulor
3 msk socker
2 msk maizena
1 st vaniljstång
1 dl vispgrädde

Topping

200 g färska hallon
3-4 msk aprikosmarmelad
50 g mandelflagor rostade

Gör så här

1

Pajdeg Blanda vetemjöl, mandelmjöl, socker och salt. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och blanda snabbt samman till en smidig deg.

2

Tryck ut degen i portionsformar med löstagbar kant, cirka 12 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och plasta formarna. Ställ i kylen att vila i minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. 

3

Baka pajskalen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de är genomgräddade och fått en fin gyllenbrun färg. Ställ pajskalen att svalna.

4

Vaniljkräm Häll mjölk, äggulor, socker och maizena i en kastrull, vispa blandningen slät. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna. Tillsätt även stången. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp vaniljstången och häll genast upp krämen i en bunke och låt den kallna. 

5

Lossa pajskalen ur formarna. Vispa grädden, blanda den med vaniljkrämen och fyll pajskalen. Lägg på hallon. Värm marmeladen och ringla den över hallonen. Toppa med mandel.


Kommentar:
De spröda pajskalen kan fyllas med allt möjligt gott. Som lemoncurd eller vispgrädde och olika sorters bär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top