RECEPT FRÅN IK

Tarteletter med hallon

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 nypa flingsalt
  • 100 g smör kylskåpskallt, tärnat
  • 1 st äggula
  • Vaniljkräm

  • 3 dl mjölk 3 %
  • 3 st äggulor
  • 3 msk socker
  • 2 msk maizena
  • 1 st vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • Topping

  • 200 g färska hallon
  • 3-4 msk aprikosmarmelad
  • 50 g mandelflagor rostade

Gör så här

1

Pajdeg Blanda vetemjöl, mandelmjöl, socker och salt. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och blanda snabbt samman till en smidig deg.

2

Tryck ut degen i portionsformar med löstagbar kant, cirka 12 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och plasta formarna. Ställ i kylen att vila i minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. 

3

Baka pajskalen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de är genomgräddade och fått en fin gyllenbrun färg. Ställ pajskalen att svalna.

4

Vaniljkräm Häll mjölk, äggulor, socker och maizena i en kastrull, vispa blandningen slät. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna. Tillsätt även stången. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp vaniljstången och häll genast upp krämen i en bunke och låt den kallna. 

5

Lossa pajskalen ur formarna. Vispa grädden, blanda den med vaniljkrämen och fyll pajskalen. Lägg på hallon. Värm marmeladen och ringla den över hallonen. Toppa med mandel.


Kommentar:
De spröda pajskalen kan fyllas med allt möjligt gott. Som lemoncurd eller vispgrädde och olika sorters bär.

Recept