Du behöver
- 1 st rulle kyld smördeg à 250 g
- 1.5 dl strösocker
- 1.5 tsk kanel
- 3 st äpplen syrliga gröna
- smör till formen
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Skär ut en rundel av smördegen, använd en pajform (23 cm i diameter) som mall.
2
Blanda socker och kanel i en stor skål. Skala, klyfta och kärna ur äpplena och skiva dem tunt, vänd ner dem i sockret direkt så att de inte blir bruna.
3
Smörj pajformen och lägg ut äppelskivorna tätt i formen, det blir extra fint att börja i mitten och lägga dem som en blomma. Använd alla skivorna och häll över all vätska som bildats i skålen. Täck med smördegsrundeln och vik ner den innanför kanten på pajformen. Skär några lufthål i degen.
4
Grädda mitt i ugnen i 30–40 minuter tills smördegen puffat upp och blivit brungräddad och vätskan i kanterna är som simmig karamellsås.
5
Ta ut, lägg ett stort fat över pajformen och vänd upp och ner på alltihop så att tarten hamnar på fatet med äppellagret i topp. Använd bra grytvantar och var försiktig, det är lätt att bränna sig. Vänd upp kakan bums så att den inte fastnar.
6
Tips! Med en pajform i glas är det extra lätt att se om kakan är klar, men en porslinsform går också bra. Titta i så fall utmed kanterna om såsen börjar bli simmig och kolafärgad. Täck med folie om smördegen blir för välgräddad innan pajen är klar.