Tarte aux pommes – Fransk äppelpaj

Du behöver Pajdeg 3 dl vetemjöl 125 g smör 0.5 dl strösocker 2 msk kallt vatten Äppelpuré 3 st svenska äpplen 1 dl vatten 1...

Tillagningstid: 40 minuter
6 portioner

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör
0.5 dl strösocker
2 msk kallt vatten

Äppelpuré

3 st svenska äpplen
1 dl vatten
1 dl strösocker
vaniljstång
1 tsk pressad citron

Äppelfyllning

4.5 st svenska äpplen
2 msk strösocker
4 msk slät aprikosmarmelad
1 msk vatten

Servering: vaniljsås eller vispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman vetemjöl, smör och socker till ett smul i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och mixa tills den precis går ihop till en deg.

2

Plasta degen och låt vila kallt i 30 minuter. Dela degen i 6 jämnstora bitar och tryck ut dem i lika många portionsformar (cirka 12 cm i diameter). Ställ dem kallt så länge.

3

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg äpple, vatten och socker i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröerna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen.

4

Låt koka tills äpplena är helt mjuka, cirka 15 minuter. Ta upp vaniljstången. Mosa äpplena med en gaffel till en puré. Tillsätt citron. Låt purén svalna något.

5

Bred ut äppelpurén i formarna. Dela och skiva äpplena. Lägg dem lite omlott ovanpå purén. Strö på socker.

6

Grädda pajerna i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Blanda aprikosmarmelad med lite vatten och bred det över. Servera pajerna kylskåpskalla med vaniljsås eller vispad grädde.


Kommentar:
Använd gärna svenska äpplen till den franska pajen, numera finns de att köpa ända in i mars–april.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top