Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
0.5 dl strösocker
2 msk kallt vatten
Äppelpuré
3 st svenska äpplen
1 dl vatten
1 dl strösocker
vaniljstång
1 tsk pressad citron
Äppelfyllning
4.5 st svenska äpplen
2 msk strösocker
4 msk slät aprikosmarmelad
1 msk vatten
Servering: vaniljsås eller vispad grädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman vetemjöl, smör och socker till ett smul i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och mixa tills den precis går ihop till en deg.
Plasta degen och låt vila kallt i 30 minuter. Dela degen i 6 jämnstora bitar och tryck ut dem i lika många portionsformar (cirka 12 cm i diameter). Ställ dem kallt så länge.
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg äpple, vatten och socker i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröerna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen.
Låt koka tills äpplena är helt mjuka, cirka 15 minuter. Ta upp vaniljstången. Mosa äpplena med en gaffel till en puré. Tillsätt citron. Låt purén svalna något.
Bred ut äppelpurén i formarna. Dela och skiva äpplena. Lägg dem lite omlott ovanpå purén. Strö på socker.
Grädda pajerna i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Blanda aprikosmarmelad med lite vatten och bred det över. Servera pajerna kylskåpskalla med vaniljsås eller vispad grädde.
Använd gärna svenska äpplen till den franska pajen, numera finns de att köpa ända in i mars–april.