RECEPT FRÅN IK

Tarte aux poires - fransk päronpaj

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl (150 g)
  • 1.5 msk strösocker
  • 125 g smör kylskåpskallt
  • Frangipanefyllning

  • 75 g sötmandel eller mandelmjöl
  • 75 g smör rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 4 st päron mogna

Gör så här

1
Pajdeg Blanda mjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.
2
Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 centimeter i diameter, och ställ i kylen minst 30 minuter.
3
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
4
Fyllning Mixa mandeln fint i en matberedare om du inte använder mandelmjöl. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och mixa kort i matberedaren.
5
Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10–12 minuter tills degen börjar få lite färg.
6
Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.
7
Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem ganska tunt men inte rakt igenom, utan låt päronet sitta ihop lite i toppen.
8
Sprid ut päronhalvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet. Grädda i nedre delen av i ugnen cirka 35 minuter. Servera tarten ljummen, gärna tillsammans med vaniljsås.
9
Tips Mia brukar grädda paj­degen i en ganska stor form, cirka 28 centimeter. Då blir pajdegen väldigt tunn och god. Det är dock lite besvärligt att trycka ut degen, så har du en mindre form går det självklart också bra.

Kommentar:
OBS! Kyltid tillkommer. Recept ur boken Franska bakverk av Mia Öhrn.

Recept // Fler frukt & bärrecept