Du behöver

  • 4 prt pastadeg eller färdiga pastaknyten
  • Sås:

  • 1 st påse torkad karljohanssvamp (30 g)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 dl vin torrt, vitt
  • 2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • vatten från pastakoket, eventuellt
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl parmesanost riven
  • 0.5 dl hackad persilja

Gör så här

1
Om du gör med egen pastadeg: Veva pastadegen tunn och smidig i pastamaskin och veva slutligen degen i pastastrimlor.
2
Pastastrimlorna behöver torka minst 30 minuter, helst 2 timmar, innan de kokas. Annars klibbar de ihop under kokningen. Vira pastastrimlorna löst över fingrarna, lägg dem på ett galler och ställ dem luftigt.
3
Sås:
4
Blötlägg svampen i 3 dl vatten cirka 15 minuter, eller enligt anvisning på förpackningen. Sila av vattnet och pressa vattnet ur svampen.
5
Fräs svamp och halverade vitlöksklyftor i olja i en panna cirka
6
5 minuter under omrörning. Häll på vinet och låt det koka in. Plocka upp vitlökshalvorna om så önskas.
7
Rör ner grädden i svampen, koka upp och låt koka cirka 3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd med ett par matskedar vatten från pastakoket om såsen känns för tjock.
8
Lägg pastan i rikligt med kokande, lättsaltat vatten. Koka 1–2 minuter (eller enligt förpackningen om du använder köpt pasta), beroende på hur mycket den hunnit torka, tills den är al dente. Sila av och vänd ner i svampsåsen i pannan. Lägg upp på tallrikar, strö på ost och persilja. Servera genast.

Kommentar:
Tid: 40 minuter med färdig pastadeg. Recept av Samantha Santambrogio.

Passar till:

Recept // Fler svamprecept