Du behöver
Limeaioli
1 dl majonnäs
1 st vitlöksklyfta
1 st lime fint, rivet skal
0,5 krm salt
1 krm peppar
Syrliga musslor
2 kg färska blåmusslor
2 st vitlöksklyftor
2 st chilifrukter gröna
1 msk smör
3 msk ättika
4 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
1 dl dill
2 msk gräslök
Til servering
ett gott bröd
Gör så här
Limeaioli Rör ihop ingredienserna till aiolin och ställ svalt till serveringen.
Syrliga musslor Förbered musslorna genom att skrubba dem under rinnande kallt vatten, dra bort eventuellt skägg samt släng trasiga musslor och sådana som inte sluter sig när du knackar dem lätt mot bänken.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili mjuka i smöret i en gryta eller kastrull med lock stor nog att rymma musslorna. Tillsätt sedan ättika, vatten och fiskbuljongtärning eller fond. Låt koka ihop en minut och häll sedan i musslorna. Skaka om och sätt på locket. Låt småkoka i cirka 3 minuter eller tills musslorna öppnat sig.
Strö dill och gräslök över musslorna, rör om och servera direkt tillsammans med brödet och aiolin.
Tips: Lägg gärna musslorna i en stor skål med kallt vatten en stund när du rengjort dem, då får de chansen att öppna sig och släppa ifrån sig lite skräp.