Syrade säsongsgrönsaker

Du behöver Syrningslag: 1 dl pressad citronsaft 1 dl strösocker 10.5 tsk salt 5 dl vatten 5 st kvistar färsk citrontimjan 1 st lagerblad Grönsaker:...


4 portioner

Du behöver

Syrningslag:

1 dl pressad citronsaft
1 dl strösocker
10.5 tsk salt
5 dl vatten
5 st kvistar färsk citrontimjan
1 st lagerblad

Grönsaker:

2 st palsternackor tvättade
1 st morot
200 g jordärtskocka
2 st polkabetor små
25 g bondbönor med skal
olivolja
citron finrivet skal av
svartpeppar
0.5 st ask smörgåskrasse

Gör så här

1
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

2

3
Dela palsternackorna på längden. Skala och skiva moroten tunt, 5 mm. Skär moroten i rektanglar 3,5 cm x 15 cm. Ansa och dela varje skocka i 4 bitar. Änga palsternacka, morot, skocka och polkabetor i ugn, 100° ånga tills de är mjuka. (Eller sjud dem var för sig i vatten tills de är mjuka.) Skala och klyfta betorna. Skala bönorna. Lägg ner grönsakerna i lagen och låt dra 1 timme. Sila bort lagen och blanda alla grönsaker med olivolja, citronskal och svartpeppar. Placera morotsskivorna i botten på 4 utstickare (formar utan botten) 3,5 cm x 15 cm. Fördela resterande grönsaker på morötterna. Lägg upp på en plåt och täck med plastfolie.

4

5
Vid servering: Värm grönsakerna i ugnen, 90° i 10 minuter. Ta bort folien och klipp över krassen.


Kommentar:
Ingår i tävlingen årets kock 2008 modern restaurangrätt: Nutida ekologiskt.

”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top