Du behöver
- 1 st påse saffran
- 0.5 tsk kardemummakärnor
- 135 g strösocker (1 1/2 dl)
- 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
- 80 g potatismjöl (1 dl)
- 1.5 tsk bakpulver
- 250 g smör kylskåpskallt
- 1 dl sylt t ex svart vinbär, blåbär eller björnbär
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran och kardemummakärnor med någon matsked av sockret.Tips Både deg och färdiga kakor går bra att frysa. Bakar du i aluminiumformar kan du klämma försiktigt på dem så lossar kakan lätt.
Blanda de mortlade kryddorna med resterande socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i matberedare med knivarna monterade. Tärna smöret och mixa det med mjölblandningen tills det börjar gå ihop till en deg.
Häll upp på bakbord och knåda samman till en deg. Dela den i två delar och rulla varje del till en rulle, 3–4 centimeter tjock. Skär varje rulle i 15 skivor och lägg dem i småbrödsformar av metall eller papper.
Gör en grop mitt i varje kaka och klicka i lite sylt. Lägg formarna på plåt.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
Tips Både deg och färdiga kakor går bra att frysa. Bakar du i aluminiumformar kan du klämma försiktigt på dem så lossar kakan lätt.
Här har den klassiska syltgrottan fått ny adventskostym med saffran och kardemumma i degen. Svart vinbärssylt passar bra till.