Syltgrottor med saffran

Du behöver 1 st påse saffran 0.5 tsk kardemummakärnor 135 g strösocker (1 1/2 dl) 270 g vetemjöl (4 1/2 dl) 80 g potatismjöl (1...

Tillagningstid: 40 minuter
30 stycken

Du behöver

  • 1 st påse saffran
  • 0.5 tsk kardemummakärnor
  • 135 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 80 g potatismjöl (1 dl)
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 250 g smör kylskåpskallt
  • 1 dl sylt t ex svart vinbär, blåbär eller björnbär

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran och kardemummakärnor med någon matsked av sockret.Tips Både deg och färdiga kakor går bra att frysa. Bakar du i aluminiumformar kan du klämma försiktigt på dem så lossar kakan lätt.

2

Blanda de mortlade kryddorna med resterande socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i matberedare med knivarna monterade. Tärna smöret och mixa det med mjölblandningen tills det börjar gå ihop till en deg.

3

Häll upp på bakbord och knåda samman till en deg. Dela den i två delar och rulla varje del till en rulle, 3–4 centimeter tjock. Skär varje rulle i 15 skivor och lägg dem i småbrödsformar av metall eller papper. 

Gör en grop mitt i varje kaka och klicka i lite sylt. Lägg formarna på plåt.

4

Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

 

 

 

 

5

Tips Både deg och färdiga kakor går bra att frysa. Bakar du i aluminiumformar kan du klämma försiktigt på dem så lossar kakan lätt.


Kommentar:
Här har den klassiska syltgrottan fått ny adventskostym med saffran och kardemumma i degen. Svart vinbärssylt passar bra till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top