Du behöver
- 1 kg pumpa rensad
- 2 dl ättiksprit
- 3 dl vatten
- 8 dl strösocker
- 10 skiva ingefära färsk skalad
- 1 st peppar liten bit färsk spansk
Gör så här
1
Dela pumpan i klyftor, skivor eller stora bitar som går lätt att skala. Avlägsna skalet med en grönsakskniv och skär grönsaken i tärningar om 1-2 cm.
2
Blanda ättiksprit, vatten och socker i en rostfri kastrull. Koka upp under omrörning. Lägg pumpatärningarna, ingefärsskivorna och biten med spansk peppar i lagen. Koka upp och koka tärningarna glansiga och knappt mjuka. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i kruka eller små glasburkar.
3
Koka ihop lagen – vattnet i pumpan tunnar ut lagen under kokning – så att den återigen blir simmigt koncentrerad. Häll lagen kokande över pumpatärningarna. Plocka bort pepparn, den kan ge för stark smak om den får följa med i burkarna. Skruva på tätt lock medan burkarna är varma. Har du använt kruka – låt den kallna innan den binds om, men lägg ett papper löst över som håller damm borta under tiden. Förvaras mörkt och svalt.
För fler pumparecept, klicka på länkarna nedan.