Sylta på märgpipa

Du behöver 1 gulbeta 400 g märgpipa 100 g kalvbacon 1 morot 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 dl rött vin 1 liten bouqet garni...


4 portioner

Du behöver

  • 1 gulbeta
  • 400 g märgpipa
  • 100 g kalvbacon
  • 1 morot
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl rött vin
  • 1 liten bouqet garni (persilja, citrontimjan, lagerblad)
  • 61/2 dl kalvfond
  • ca 1 tsk balsamvinäger
  • ca 1 tsk mörk sirap
  • 3 g agar agar
  • 1 purjolök
  • bladpersilja
  • 4 steklökar
  • olivolja
  • salt

Gör så här

1
Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Skala och skär i tärningar.

2
Skär märgpipa och bacon i mindre bitar. Skala och grovhacka grönsakerna. Lägg allt i en kastrull med vin, bouqet garni och kalvfond. Låt koka med lock ca 11/2 timme tills märgpipan är mör.

3
Sila och häll över 11/2 dl buljong i en kastrull. Smaka av med vinäger och sirap. Tillsätt agar agar och låt sjuda 3 minuter. Resterande vätska sparas till rödvinssky.

4
Dela märgpipa och bacon i mindre bitar och blanda med gulbetan i balsambuljongen. Fixera syltan rund i plastfolie, förstärk ytterligare med ett lager aluminiumfolie. Låt stelna i kylen.

5
Skär purjolöken i 16 cm långa bitar och koka mjuk i saltat vatten. Strimla lite persilja och ta bort plasten från syltan. Lägg ut purjolöken på plastfolie, strö över persilja och lägg på syltan.

6
Rulla ihop med plastfolie och forma som en smällkaramell. Skär upp 4 bitar, lägg på en plåt och täck med plastfolie.

7
Skala och rosta steklöken med olja och salt i ugnen, 170° varmluft ca 8 minuter tills den är mjuk. Fördela löken på syltan.

8

9
Vid servering: Värm syltan i ugnen, 90° i 10 minuter.


Kommentar:
Ingår i årets kock, Tom Sjöstedtsvinnarrecept: Modern restaurangrätt: Nutida ekologiskt.

”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top