Du behöver
- 2 l buljong (av kalv, oxe eller gås)
- 0.5 dl ljus sirap
- 2.5 msk strösocker
- 90 g röd vinbärsgelé
- 1.25 dl rödvin
- 1 dl madeira
- konjak knappt 3 msk
- rödvinsvinäger knappt 2 msk
- 1 msk ättiksprit
- 25 g smör
- 2 msk kanel malen
- 1 msk kryddpeppar malen
- 2 tsk nejlika malen
- 1 tsk vitpeppar malen
- 1 msk timjan
- 1 msk mejram
- 2 dl gåsblod
- 3 msk vetemjöl
Blandning 1:
Blandning 2:
Blandning 3:
Gör så här
1
Koka ihop alla ingredienserna i blandning 1 cirka 30 minuter.
2
Gör blandning 2 och krydda med den, lite i taget så att det inte blir för starkt och låt koka vidare i cirka 30 minuter.
3
Mixa ihop blandning 3 till en slät vätska.
4
Lyft soppkastrullen från spisen och vispa i blandning 3 i soppan. Det är viktigt att inte koka soppan efter att blodblandningen tillsatts för då kan soppan skära (flocka) sig.
5
Sila soppan genom en finmaskig duk eller sil och servera den med krås och ett glas fin madeira.
6
Gåskrås:
7
Koka hals, mage, hjärta och vingar i en liten kastrull med så mycket buljong (kycklingfond + vatten) att det täcker inälvorna m m.
8
Koka först hals och mage cirka 20 minuter, lägg i hjärta och vingar och fortsätt koka cirka 20 minuter tills köttet lossnar från halsbenen. Obs! Spara buljongen efter kokningen.
9
Lägg katrinplommon, 2-3 per portion, i vatten. Värm försiktigt 2-3 gånger så suger plommonen upp vätskan bättre än vid bara blötläggning.
10
Koka upp äppelhalvor av små syrliga äpplen, 1-2 halvor per portion, i vatten med socker och lite citronsaft i.
11
Skär hjärta och mage i tunna skivor. Lägg upp dem tillsammans med katrinplommon och äppelhalvor på serveringsfat så får gästerna själva ta för sig.
Kommentar:
Obs! Gåsblod måste beställas i butiken i god tid. Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.
Obs! Gåsblod måste beställas i butiken i god tid. Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.
Passar till: