RECEPT FRÅN IK

Svamptarte med paprika och ost

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
8 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 0.5 dl färskost typ Philadelphia
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 300 g blandsvamp (t ex kantareller, karljohan eller trattkantareller)
  • 2 msk smör
  • 3 st schalottenlökar hackade
  • 2 st paprikor tunt strimlade gula
  • salt och peppar
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl färskost
  • 150 g riven ost vällagrad t ex västerbotten
  • rucolablad

Gör så här

1
Använd gärna matberedare till degen. Häll i mjöl och smöret skuret i bitar och kör till en smulig konsistens. Tillsätt färskost och sist vatten. Kör tills degen klumpat ihop sig. Använd en låg pajform av metall med löstagbar botten, eller små portionsformar och tryck ut degen direkt. Låt vila 30 minuter i kylen.
2
Värm ugnen till 200 grader. Nagga med en gaffel i botten och förgrädda tio minuter.
3
Lägg kantarellerna i en stekpanna utan smör och låt det mesta av vätskan koka bort på medelvärme. Lägg upp på ett fat. Smält smöret och fräs lök och paprika mjuk i pannan, lägg i svampen och låt den fräsa med. Salta och peppra och strö över hackad timjan. Ställ pannan åt sidan.
4
Vispa ägg, mjölk och färskost i en bunke. Lägg svamp, paprika och lök i botten på pajen, strö över den rivna osten, slå till sist över äggblandningen. Grädda cirka 25 minuter, lite kortare för portionsformar. Garnera med rucola vid serveringen.

Recept // Fler svamprecept