Du behöver
- 500 g shiitake
- 500 g skogschampinjoner
- 2 st gula lökar
- 3 st timjan kvistar färsk
- 2 l vatten
- 3 dl portvin rött
- 3 dl vispgrädde
- salt och vitpeppar
- sherryvinäger några droppar
Gör så här
1
Skär ner svamparna i mindre bitar i en kastrull. Skala och skiva löken och lägg i kastrullen. Lägg i timjan. Häll på vattnet och koka upp. Låt svampen småkoka 45 minuter. Sila spadet, kasta svampen, den är urkokt.
2
Koka upp svampspadet, tillsätt portvin och vispa ner grädde. Smaka av med salt och peppar samt vinäger. Soppan ska inte redas.
3
Strax före servering vispas soppan kraftigt med mixer tills ytan skummar yvigt. Häll upp i varma kaffekoppar
4
eller små soppkoppar. Skeda till sist mer skum i kopparna. Soppan ska drickas ur kopparna, men servera gärna med en liten sked ändå. Bjud kantarellsnittar till.
Soppan kan göras helt färdig en eller två dagar före. Kyl den snabbt och förvara i kylskåp tills den ska hettas upp igen.