Du behöver

  • 500 g shiitake
  • 500 g skogschampinjoner
  • 2 st gula lökar
  • 3 st timjan kvistar färsk
  • 2 l vatten
  • 3 dl portvin rött
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • sherryvinäger några droppar

Gör så här

1
Skär ner svamparna i mindre bitar i en kastrull. Skala och skiva löken och lägg i kastrullen. Lägg i timjan. Häll på vattnet och koka upp. Låt svampen småkoka 45 minuter. Sila spadet, kasta svampen, den är urkokt.
2
Koka upp svampspadet, tillsätt portvin och vispa ner grädde. Smaka av med salt och peppar samt vinäger. Soppan ska inte redas.
3
Strax före servering vispas soppan kraftigt med mixer tills ytan skummar yvigt. Häll upp i varma kaffekoppar
4
eller små soppkoppar. Skeda till sist mer skum i kopparna. Soppan ska drickas ur kopparna, men servera gärna med en liten sked ändå. Bjud kantarellsnittar till.

Kommentar:
Soppan kan göras helt färdig en eller två dagar före. Kyl den snabbt och förvara i kylskåp tills den ska hettas upp igen.


Recept // Fler svamprecept