Du behöver
Pajdeg
150 g smör
3.5 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 l färsk svamp 500 gram t ex kantareller och champinjoner
2 msk smör
salt
svartpeppar
1 tsk rosmarin
4 st ägg
3 dl grädde
3 dl prästost riven långlagrad
Till servering
bönsallad
Gör så här
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Nagga och kyl i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills det fått lite färg.
Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs den gula löken i ett par minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och svamp. Fräs tills all vätska försvunnit. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Vispa samman ägg, grädde med lite salt och peppar.
Fördela hälften av osten i pajskalet, lägg på svampfräset, häll över äggstanningen och avsluta med ett lager ost.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en stund och servera med bönsallad.
Servera den matiga svamppajen med kokta haricots verts som får en härlig smakskjuts
av schalottenlöksdressing.